Δέκα νέες παραγωγές και 30 δυναμικές παραστάσεις, στην πλειονότητά τους με συντελεστές νέους ανθρώπους θα «απελευθερωθούν» στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.
«Τελικά, να που είμαστε ένα με την εποχή. Όταν πέρσι ανακοινώναμε το 1ο Low Budget Festival, απλώς θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως η τέχνη δεν χρειάζεται πολλά για να πει την αλήθεια. Μόνο τόλμη. Φέτος, το 2ο Low Budget Festival εξακολουθεί να αναζητά την τόλμη και το πάθος στην τέχνη, χωρίς να πτοείται καθόλου από την κρίση που μας περιβάλλει», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Λάκης Λαζόπουλος και πρόσθεσε: «Ακολουθήστε τούς νέους του θεάτρου γιατί αυτοί είναι το μέλλον του».
Εξάλλου, όπως τόνισαν σήμερα όλοι οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ «η φαντασία και το ταλέντο αρκούν για να ασκήσει κανείς την τέχνη του σε εποχές χαμηλού προϋπολογισμού».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, το φεστιβάλ εγκαινιάζει την παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με τίτλο «Η Σάντρα στο φως» (21,22,23/11). Το έργο που κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη σκηνή του Low Βudget Festival, ολοκληρώθηκε μόλις λίγο πριν το τέλος του φετινού καλοκαιριού, με αφορμή τη συνάντηση του Άκη Δήμου με τη Μαρία Κοσκινά και τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Πρόκειται για την «τρυφερή, σκοτεινή και σαρκαστική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας -που, αν δεν ήταν ηρωίδα αυτού του μονολόγου, θα μπορούσε να είναι μία οποιαδήποτε μπαλάντα της P.J.Harvey- πιασμένης στην παγίδα του έρωτά της για έναν καλλιτέχνη ερωτευμένο περισσότερο με την κάμερά του», είπε ο Σταμάτης Κραουνάκης για την παράσταση.
Για τις νέες θεατρικές ομάδες ανέφερε πως «πρέπει να αποφασίσουν να δαγκώσουν το τέρας από την καρδιά του. Οι καλλιτέχνες είναι ώρα να κοιτάξουν κριτικά και αυτοκριτικά πίσω από τον λάκκο με τα σκουπίδια».
Τη... σκυτάλη παίρνει ο Μάξιμος Μουμούρης, ο οποίος σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν «μόνο και άχρονο Οιδίποδα (24, 25, 26/11), που σκάβει στα θεμέλια του κόσμου, του ανθρώπου, για να ανακαλύψει ό,τι θαμμένο δεν έχει ακόμα πεθάνει». Το κείμενο της παράστασης, που φέρει τον τίτλο «Dig!», βασίζεται στις τραγωδίες του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους Επί Κολωνώ».
Ακολουθούν, το γοτθικό παραμύθι «Ένας κόμης στον Άδη» (27, 28, 29/11) από την ομάδα Cheek-Βones (Εύη Δόβελου, Ελένη Ευταξοπούλου, Αγγέλικα Σταυροπούλου, η «πολιτική ανυπακοή του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ το 2011» σε σκηνοθεσία και διασκευή της ομάδας So7 (30 /11 & 1, 2 /12), «Το Πάρκο», αυτοσχεδιασμός για τις τέσσερις εποχές, σκηνικό αφήγημα χωρίς λόγια με θέμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, το θέατρο και την πραγματικότητα από το Θέατρο Τέχνης «ΑκτίςΑελίου» (3, 4, 5/12) σε σενάριο Θωμά Βελισσάρη.
Στις 6, 7, 8 Δεκεμβρίου η Τζένη Αργυρίου ανεβάζει το «Dr. Maybe Darling Version 11.0.5 in process», με κεντρικό θέμα την αναποφαστιστικότητα. Ακολουθεί η περφόρμανς «PrimaMateria» από την ομάδα Nova Melancholia (9, 10, 11/12). Το έργο εμπνέεται από την αλχημιστική παράδοση και επιχειρεί να αναζητήσει στην Ελλάδα τού σήμερα, έναν καινούργιο δρόμο προς τον χρυσό.
Μία σκηνική προσέγγιση των ποιημάτων της Κικής Δημουλά επιχειρεί η Σύλβια Λιούλιου στην παράσταση «Μία μετέωρη κυρία» (12, 13, 14 /12). Η Ρούλα Πατεράκη συναντάται με τη σπουδαία ποίηση της Κικής Δημουλά σε μία αναμέτρηση που καταθέτει το ποιητικό και το προσωπικό.
Η ομάδα MAG, με τη σειρά της, ανεβάζει την έκτη της περφόρμανς υπό τον τίτλο «Ένας» (15, 16, 17/12) και αντλεί υλικό, τόσο σε περιεχόμενο όσο και στην ίδια τη μορφή της, από δύο βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης: την εμμονή και την επανάληψη.
Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την παράσταση του Στάθη Γραφανάκη «Ο Εχθρός του Λαού - Μια Εθνική Ενδοσκόπηση» (18, 19, 20/12), βασισμένη στο έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ένας Εχθρός του Λαού» (1882).
Όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ ξεκινούν στις 21.00 και η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο 80€ για το σύνολο των παραστάσεων.
Το φεστιβάλ διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος, Tospirto.net και το ίδρυμα Μ. Κακογιάννη.