logo

logo
Ησιόδου 9, 32300 Ορχομενός (τηλ. 2261039029, email: vivlorchom@gmail.com)

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 23/12 το απόγευμα η χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού .
Τα μέλη της θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού μας κέντρου διάβασαν  όμορφες χριστουγενιάτικες ιστορίες τις οποίες τα παιδιά άκουσαν με πολύ μεγάλη προσοχή και στο τέλος μοιράστηκαν δώρα και γλυκά.
Όλο το απόγευμα παιδιά, έρχονταν στη βιβλιοθήκη για να δουν τον Αϊ Βασίλη και να πάρουν γλυκά και δώρα που  είχαν συγκεντρώσει τα μέλη της Δ.Β.Ο από δωρεές που έγιναν από τα παιδιά της πόλης μας.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πληρωμή από τα παιδικά χομόγελα και μεις τα εισπράξαμε απλόχερα σε αυτή τη γιορτή.
Το πιο συγκινητικό όμως από όλα ήταν ότι σε αυτό το κάλεσμα αγάπης ανταποκρίθηκε πραγματικά με πολύ  διάθεση τόσος κόσμος .
Και αισθανθήκαμε σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε λίγο πιο ασφαλείς γιατί νιώσαμε πως είμαστε  κοντά ο ένας στον άλλο.
Θερμές ευχαριστίες:  σε όλους αυτούς που πρόσφεραν παιχνίδια στα παιδιά
                                   στα μέλη της θεατρικής μας ομάδας
                                   στα μέλη του πολιτιστικού και παραδοσιακού συλλόγου
                                    στην πρωτοβουλία πολιτών ορχομενού
                                 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ,ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
                                   

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη  και τα μέλη της  σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου και τον Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού διοργανώνει την Παρασκευή 23/12/2011 στις 4μ.μ. χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά.
Η γιορτή θα γίνει στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου τα μέλη της Θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού μας Κέντρου, θα διηγηθούν στα παιδιά  ιστορίες και παραμύθια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά  και θα προσφερθούν  δώρα  αγάπης από τα παιδιά στα  παιδιά.   

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

«Έχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…»

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «γεννήθηκε» με αφορμή τη δυναμική της νεότερης γενιάς συγγραφέων, την ανάγκη έκφρασης αλλά και προβολής της δημιουργικής της ταυτότητας.
Νέες φωνές απέναντι σε νέες πραγματικότητες, φρεσκάδα και άποψη γύρω από τη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες – το τρίπτυχο για όλους όσοι συμμετέχουν στη φετινή, πρώτη διοργάνωση. Με βλέμμα στραμμένο στο αύριο και «συνομιλία» με τους συνομήλικους λογοτέχνες (έως 35 ετών) από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας.
Το σκεπτικό του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis, συνδέεται με την επικαιρότητα: οι νεότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πολυεπίπεδη κρίση της εποχής μέσα από τη δική τους ματιά. Δοκιμάζουν την ατομική και συλλογική έκφραση με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, τις ιδέες και τις επιδιώξεις τους. Άλλο τόσο αναζητούν μέσα από τις άλλες μορφές τέχνης (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός, εικαστικά) όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό
Μέγας Χορηγός: ΟΠΑΠ
Συνεργασία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis
Υποστηρικτές: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Athens Biennale, Comicdom, TheVeryClosedCircle, Scriturre Giovani, transavia.com, Showroom
Χορηγοί επικοινωνίας:  Metropolis, MTV Greece, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, Αθήνα 9.84, MTV Greece, http://www.metropolispress.gr/, http://www.elculture.gr/, ελcmag by ελculture.gr, http://www.in2life.gr/, http://www.culturenow.gr/, http://sguide.gr/


ΟΡΓΑΝΩΣΗΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

 Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών:
ΒΙΒΛΙΟ  ● ΜΟΥΣΙΚΗ ● ΘΕΑΤΡΟ  ● ΧΟΡΟΣ  ● ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  ● ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  ● ΚΟΜΙΚΣ  ● ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ  ● WORKSHOPS
 
Παρασκευή 9/12
Διάρκεια εκδηλώσεων 17:00 – 22:00
Θα ακολουθήσει Dj set party: με τους Snob (Δημήτρη Σωτάκη και Θανάση Χειμωνά)

Σάββατο 10/12
Διάρκεια εκδηλώσεων 11:00 – 22:00
Θα ακολουθήσει η βράβευση των τριών διακριθέντων νέων συγγραφέων

Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, τηλ.: 210 341 8550)
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων: http://www.ekebi.gr/appdata/usertexts/images/grfeio_typou/111129/progr.pdf
 
Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ: http://www.festivalneonlogotechnon.gr/
 

Οι αναγνώστες ψήφισαν «Ανεμώλια»

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Αναγνωστών, για το βιβλίο του «Ανεμώλια» (εκδ. Πατάκη), το οποίο υποστήριξαν οι 40 Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα αλλά και το ευρύτερο κοινό που έλαβε μέρος με 2.569 ψήφους.

Οι αναγνώστες ψήφισαν «Ανεμώλια»
Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Αναγνωστών, για το βιβλίο του «Ανεμώλια» (εκδ. Πατάκη), το οποίο υποστήριξαν οι 40 Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα αλλά και το ευρύτερο κοινό που έλαβε μέρος με 2.569 ψήφους. Δεύτερο στην τελική βαθμολογία έφτασε το βιβλίο «Τα σακιά» της Ιωάννας Καρυστιάνη (εκδ. Καστανιώτη) και τρίτο το «Για μια χούφτα βινύλια» της Χίλντας Παπαδημητρίου (εκδ. Μεταίχμιο).

Ελύτης και Ρίτσος είπαν «όχι» στο κοινό Νόμπελ

Το παρασκήνιο πίσω από κάθε Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει πάντα ενδιαφέρον. Oταν όμως πρόκειται για Ελληνες υποψηφίους, τότε το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο.

Ο Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ
Ο Οδυσσέας Ελύτης παραλαμβάνει το Νόμπελ
Το παρασκήνιο πίσω από κάθε Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει πάντα ενδιαφέρον. Oταν όμως πρόκειται για Ελληνες υποψηφίους, τότε το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο.
Η αρχική πρόθεση της Σουηδικής Ακαδημίας, την άνοιξη του 1979, ήταν το Νόμπελ εκείνης της χρονιάς να δοθεί από κοινού στον Οδυσσέα Ελύτη και στον Γιάννη Ρίτσο. Τότε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Arthur Lundkvist, ζήτησε από τον μεταφραστή του Ελύτη στα σουηδικά, Ινγκεμαρ Ρέντιν, να τους ρωτήσει εάν θα δέχονταν να μοιραστούν το Νόμπελ. Η απάντηση ήταν αρνητική και από τους δύο. Στο διάστημα που ακολούθησε, ο Ρέντιν δημοσίευσε μια ανάλυση του έργου του Ελύτη στο Artes, περιοδικό της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής στη Σουηδία. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της υποψηφιότητας του Ελύτη».
Το παρασκήνιο αυτό περιγράφει ο Ρέντιν, σε κείμενό του στην επιθεώρηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, «Φιλελεύθερη Εμφαση», το 49ο τεύχος της οποίας είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή. Στο ίδιο τεύχος, ένας άλλος μεταφραστής του Ελύτη, ο Γάλλος Ξαβιέ Μπορντ, αποκαλύπτει ότι ήρθε σε επαφή με το έργο του Ελληνα ποιητή μέσω ενός φίλου του γιατρού, του Ρόμπερτ Λουγκβίλ. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να μεταφράσουν μαζί τη «Μαρία Νεφέλη». Ο Βορντ έστειλε τις πρώτες σελίδες στον ποιητή. «Ολα άρχισαν τότε, με μια επιστολή με την ενθουσιώδη απάντηση του Ελύτη...».
Οι δύο μεταφραστές θα πάρουν μέρος στην τιμητική εκδήλωση «Ο αιώνας του Οδυσσέα Ελύτη. Διαδρομή στο λόγο και στο χρόνο», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου (6 μ.μ.), στο ξενοδοχείο Divani Caravel, την οποία θα ανοίξει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους ο Γ. Μπαμπινιώτης και ο Δημοσθένης Δαββέτας.
Δ. Ρουμπούλα

Οταν κλείνουν οι πόρτες στο Μουσείο Ακρόπολης

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2011

Δεν έχει ρεπό κάθε Δευτέρα. Ούτε τεμπελιάζει. Κι όμως παραμένει απρόσιτο για τους επισκέπτες του. Τρυπώσαμε πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Μουσείου Ακρόπολης για να μάθουμε τον λόγο

Ενα κυνηγόσκυλο ύστερα από 2.500 χρόνια ξαναβρίσκει τη χαμένη του ουρά. Μια μαρμάρινη κόρη «συναντά» το άλλο της μισό και για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σωστά κι ολόκληρη μπροστά στους θαυμαστές της. Μια μετόπη του Παρθενώνα, κρυμμένη για δεκαετίες στις αποθήκες, ανεβαίνει ψηλά - δίπλα στις «αδελφές» της στη νότια πλευρά. Και η ζωφόρος σκανάρεται χιλιοστό προς χιλιοστό ώστε μέσα στο 2012 να κάνει την εμφάνισή της στην πιο διάσημη μηχανή του Διαδικτύου, το Google, ενώ άλλα γλυπτά ψηφιοποιούνται για να προσφέρουν «προσωπικές» ξεναγήσεις στους επισκέπτες.
Με άλλα λόγια, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ κάθε Δευτέρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μουσείου Ακρόπολης. «Είναι απαραίτητο να παραμένει μία μέρα κλειστό το Μουσείο, διαφορετικά δεν μπορούν να γίνουν οι εργασίες συντήρησης που πρέπει την ώρα που βρίσκονται στον χώρο οι επισκέπτες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
Κάθε βήμα ακούγεται πάνω στα μαρμάρινα δάπεδα. Οσοι κυκλοφορούν στις άδειες αίθουσές του δεν έχουν χτυπήσει εισιτήριο, προσπερνάνε βιαστικά τα περισσότερα εκθέματα κι αρκετοί εξ αυτών φορούν λευκές ποδιές. «Θυμίζει νοσοκομείο», σχολιάζει κάποιος. Και δεν έχει άδικο. Εξάλλου η μέρα είναι αφιερωμένη στη «θεραπεία» των αριστουργημάτων του Μουσείου.
Το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται από τον τρίτο όροφο, στην αίθουσα του Παρθενώνα. Στη νότια πλευρά, εκεί όπου μέχρι τώρα υπήρχε ένα γύψινο εκμαγείο της μετόπης 20 - απεικονίζει γυναίκες να υφαίνουν τον πέπλο της θεάς Αθηνάς για τη γιορτή των Παναθηναίων (μια από τις πολλές ερμηνείες που έχουν δοθεί) -, τώρα είναι έτοιμη να μπει στη θέση της η αυθεντική που είχε μείνει στις αποθήκες.
Σαν να αιωρούνται, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε πλεξιγκλάς, όσα κομμάτια της μετόπης σώθηκαν από την έκρηξη που έπληξε τον Παρθενώνα το 1687 ανεβαίνουν αργά στη θέση τους. Οι συντηρητές, υπό τις οδηγίες του επικεφαλής Δημήτρη Μαραζιώτη, με τη βοήθεια ανυψωτικών μηχανημάτων και με αργές, πολύ προσεκτικές κινήσεις βάζουν τη νέα μετόπη στη θέση της. Δέκα λεπτά αργότερα είναι έτοιμη για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Λίγο πιο εκεί, σε μια «σκαλωσιά», έχουν επιστρατευτεί πανιά και σαπούνι για να γυαλίσουν τις κολόνες από ατσάλι, ενώ σε ειδικό βάθρο έχει μόλις τοποθετηθεί μια άλλη φρέσκια άφιξη: η μετόπη με τον Δία και την Ιριδα που κατέβηκε τον Αύγουστο από τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα. Συντηρήθηκε και έχει βρει τη θέση της κάτω από το γύψινο αντίγραφό της. Περιμένει ακόμη άλλες τρεις που μόλις κατέβηκαν από το μνημείο για να της κάνουν συντροφιά. Οταν τις «χορτάσουν» οι επισκέπτες, θα ανέβει μαζί με τις άλλες ψηλά, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται τα εκμαγεία τους.
Αθόρυβα, σχεδόν μόλις μια ανάσα από τη μετόπη του Δία, μια μικρή ομάδα επιστημόνων έχει «κολλήσει» πάνω στη ζωφόρο. Μια κοπέλα σκανάρει πίσω από ένα κομμάτι πλεξιγκλάς κάθε χιλιοστό της ζωφόρου και μια άλλη παρακολουθεί το αποτέλεσμα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφίζω Παρθενώνα».
Δύο ημέρες απαιτούνται για να σκαναριστεί μια λίθος της ζωφόρου και οκτώ ώρες για να σκαναριστούν μόνο δύο θεοί - ο Απόλλων κι ο Ποσειδώνας - ώστε να ενταχθεί το Μουσείο στο Google Art (πρόγραμμα που παρουσιάζει πανοραμικές όψεις μουσείων και έργα τέχνης με εξαιρετική λεπτομέρεια) μέσα στο 2012. Η ψηφιακή αποτύπωση θα γίνει και στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο την άνοιξη και το αποτέλεσμα - που θα είναι προσιτό κι από το Διαδίκτυο - θα αξιοποιηθεί ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς κάθε πτυχή - ακόμη και τις αόρατες - των Γλυπτών και τα χρώματα που διασώζουν. Κυρίως όμως θα βοηθήσει το Μουσείο να είναι έτοιμο όταν θα επιστραφούν τα Γλυπτά από τη Βρετανία, καθώς με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα έχουν καταγραφεί ακριβώς τα σημεία θραύσης και θα γνωρίζουν οι επιστήμονες πού θα γίνει η επανασυγκόλληση.

'Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών' στο Μέγαρο Μουσικής

 

8 Δεκεμβρίου 2011, 19:00
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα πραγματοποιείται συμπόσιο με τίτλο 'Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών'.

Συμμετέχουν:
Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συγγραφέας
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας
Τίτος Πατρίκιος, ποιητής
Δημήτρης Ραυτόπουλος, κριτικός

Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, Διευθυντής περιοδικού "Διαβάζω"