logo

logo
Ησιόδου 9, 32300 Ορχομενός (τηλ. 2261039029, email: vivlorchom@gmail.com)

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Φεστιβάλ Αθηνών: Ματαιώσεις και στην Επίδαυρο



Της Όλγας Σελλά

Ξεκίνησε δύσκολα, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζεται ακόμα δυσκολότερα η φετινή χρονιά για το Φεστιβάλ Αθηνών. Ετσι, μετά τις ακυρώσεις σημαντικών ξένων θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων από το πρόγραμμα της Πειραιώς 260, σήμερα ήρθε και η ματαίωση παράστασης από το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Το Φεστιβάλ Αθηνών ανακοίνωσε ότι η παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) Ηλέκτρες, βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών, σε σκηνοθεσία του ισραηλινού Χανάν Σνιρ, που επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 27 και 28 Ιουλίου δεν πρόκειται να γίνει. Η παρουσία της στην Επίδαυρο ματαιώνεται. Στη θέση της, τις ίδιες ημερομηνίες, θα παρουσιαστεί η παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που επρόκειτο να κλείσει τα φετινά Επιδαύρια στις 17 και 18 Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, ο ΘΟΚ επικαλέστηκε οικονομικό συμμάζεμα και αβέβαια έσοδα από τις παραστάσεις. «Αν και ήμασταν έτοιμοι να προβάλουμε δυναμικά την παρουσία μας στην Επίδαυρο μέσω των τοπικών ΜΜΕ, αξιολογώντας τα δεδομένα αποφασίσαμε πως δεν θα προλαβαίναμε να προωθήσουμε όπως έπρεπε την παράσταση, ώστε να πείσουμε τους θεατρόφιλους να δουν τη δική μας και όχι κάποια άλλη παράσταση στο φεστιβάλ. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, οπότε το κοινό ζυγίζει τις επιλογές του διπλά και τριπλά και συνυπολογίζει τα εισιτήριά του, τη βενζίνη και τη διανυκτέρευσή του στην Επίδαυρο», δήλωσε ο διευθυντής του ΘΟΚ Γ. Παπαγεωργίου στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης». Επίσης ο διευθυντής του ΘΟΚ, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο.

Κι αν μέχρι στιγμής είχαμε ακυρώσεις παραστάσεων που θα έρχονταν από άλλες χώρες (του ΘΟΚ συμπεριλαμβανομένου), σήμερα ανακοινώθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών και η ακύρωση δύο ελληνικών παραγωγών. Η πρώτη είναι η παράσταση «Αμόκ» του Δημήτρη Κουρτάκη (θα τη βλέπαμε στις 17 και 18 Ιουλίου). Η δεύτερη είναι η παράσταση «Καρέκλες» του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη με πρωταγωνιστές τους Ολια Λαζαρίζου και Δημήτρη Καταλειφό. Η παρουσίασή της στο Φεστιβάλ ματαιώνεται και στη θέση της θα παρουσιαστή το έργο «Οσμωση» επίσης σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη.

Ας ελπίσουμε ότι το ντόμινο των ακυρώσεων θα σταματήσει εδώ και ότι το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις προτάσεις των Ελλήνων (κυρίως) καλλιτεχνών τόσο στην Αθήνα όσο και στην Επίδαυρο.

www.kathimerini.gr