logo

logo
Ησιόδου 9, 32300 Ορχομενός (τηλ. 2261039029, email: vivlorchom@gmail.com)

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Νεες εκδοσεις






ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

LUC FERRY
Homo Aestheticus
μετ. Χαρά Μπακονικόλα, Φώτης Σιατίστας
επιμ. Αθηνά Μιράσγεζη
εκδ. Ευρυδίκη σελ. 478 - 26 ευρώ



Μια εσωτερική αντίφαση παραμένει κρυμμένη στην καρδιά της Αισθητικής: το αισθητό αποκτά την αυτονομία του έναντι του νοητού μόνον όταν υποχωρεί από το βάθρο του ο Θεός - και η ανθρώπινη ματιά Τον αντικαθιστά. Oταν όμως εκπίπτει η υπερβατικότητα, δεν υπάρχει πια κανένα αρχιμήδειο σημείο, τίποτα δεν εγγυάται τη διυποκειμενικότητα. Η αισθητική εμπειρία είναι πλέον δυνατή, είναι όμως μεταδόσιμη; Αρχίζοντας από τις απαρχές της νεότερης Αισθητικής, τον 17ο αιώνα, το βιβλίο επιχειρεί να διαγράψει την πορεία της αισθητικής σκέψης μέχρι τη μετανεωτερικότητα. Μεγάλοι σταθμοί, Καντ, Χέγκελ και Νίτσε. Το έργο φέρνει στο προσκήνιο τις ηθικές και πολιτικές συνιστώσες της Αισθητικής.



AΦΟΡΙΣΜΟΙ
FERNANDO PESSOA
Ο Ερημίτης του Μαύρου Βουνού
Συμβουλές, αξιώματα και τρόποι του καλώς ονειρεύεσθαι
μετ. Μαρία Παπαδήμα
εκδ. Νεφέλη σελ. 64 - 9 ευρώ



Aλλοτε χωρίς προσωπείο και άλλοτε μέσω του αινιγματικού του Ερημίτη, ο Φερνάντο Πεσσόα μας διδάσκει πώς να ζούμε, δίνοντας συμβουλές εφ' όλης της ύλης, διατυπώνοντας αφορισμούς και κανόνες, προτείνοντας τεχνικές και τρόπους ζωής και ονείρου. Αν ο Αντρας με τα Μαύρα του «Οδοιπόρου» περιορίζεται σε μια εμβληματική εντολή, ο μυστηριώδης Ερημίτης του Μαύρου Βουνού συνδιαλέγεται διά μακρόν με τον άγνωστο συνομιλητή του, τον καθένα από μας, δίνοντας απαντήσεις οξυδερκείς, ανατρεπτικές και αδυσώπητες.



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Ο κύκλος του βιβλίου
Ο συγγραφέας, ο επιμελητής-τυπογράφος, ο εκδότης, ο κριτικός, ο αναγνώστης
εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού
σελ. 132



Η παραγωγή του βιβλίου δεν απασχολεί συχνά την κοινωνία, αναφέρει εισαγωγικά ο Βασίλης Κρεμμυδάς. Είναι ωστόσο τομέας που απαιτεί την εργασία ενός πλήθους ειδικοτήτων: από τη βαθιά σκέψη ώς τη χειρωναξία, από την τεχνική ώς την τέχνη. Διαθέτει χαρακτηριστικά καθετοποιημένης παραγωγής, με τη μεσολάβηση του εμπόρου, μικρού και μεγάλου, και με εμπλοκή της διαφήμισης από τα ΜΜΕ. Συμμετέχουν οι Π. Μάρκαρης, Σ. Σερέφας, Δ. Κούρτοβικ, Αιμ. Καλιακάτσος, Ν. Παπαγεωργίου, Σπ. Μολφέτας, Ν. Βαγενάς, Ρ. Γαλανάκη, Γ. Δάλλας, Μ. Στεφανοπούλου και Π. Τατσόπουλος.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ
JOHN J. MEARSHEIMER
Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα
Η αλήθεια για το ψέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή
μετ. Νίνα Μπούρη



εκδ. Πατάκη σελ. 222 - 2,50 ευρώ



Είναι άραγε η ψευδολογία στην εξωτερική πολιτική μια επονείδιστη και κατακριτέα συμπεριφορά ή ένα χρήσιμο εργαλείο διακυβέρνησης; Πότε είναι καλό να πουν ψέματα οι ηγέτες στους πολίτες τους; Ο συγγραφέας είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς και προσφέρει την πρώτη συστηματική ανάλυση του ψεύδους ως εργαλείου διακυβέρνησης, κατηγοριοποιώντας τα είδη, τις αιτίες και τα δυνητικά οφέλη και βλάβες. Και η σημαντικότερη διάκριση που κάνει είναι ανάμεσα στο ψέμα που ένας ηγέτης απευθύνει προς μια άλλη χώρα και στο ψέμα που απευθύνει στον λαό του.



ΔΟΚΙΜΙΟ
MISHA GLENNY
Darkmarket Η αόρατη απειλή πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου
μετ. Ελσα Βιδάλη
εκδ. Πάπυρος σελ. 432 - 18 ευρώ



Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες οι αποκαλούμενες «κρίσιμες εθνικές υποδομές» των περισσότερων κρατών έχουν καταλήξει να ελέγχονται από όλο και πιο περίπλοκα πληροφοριακά συστήματα. Συγγραφέας του McMafia, ο Μίσα Γκλένι γράφει ένα «τεχνολογικό θρίλερ», όχι προϊόν φαντασίας αλλά τεκμηριωμένης έρευνας, παρουσιάζοντας την εμφάνιση, γιγάντωση και πτώση του Darkmarket, ενός από τους πιο περιβόητους ιστότοπους του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 2000. Ο συγγραφέας φωτίζει τις όψεις ενός πολύπλοκου ψηφιακού εγκληματικού δικτύου με κόμβους στην Αγγλία, την Τουρκία, τη Σρι Λάνκα, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.