logo

logo
Ησιόδου 9, 32300 Ορχομενός (τηλ. 2261039029, email: vivlorchom@gmail.com)

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πρωτιά στην εξοικονόμηση ενέργειας




Μείωση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση κατά 6,16% πέτυχε η χώρα μας. Πρώτη σε συμμετοχές τόσο σε αναλογία πληθυσμού όσο και σε απόλυτους αριθμούς



Στην κορυφή της τελικής κατάταξης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται η Ελλάδα. Ο διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν 10 κράτη της «γηραιάς ηπείρου», προσέλκυσε περισσότερα από 8.000 νοικοκυριά, τα οποία προσπάθησαν να επιτύχουν την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι τους υιοθετώντας προτεινόμενα μέτρα περιβαλλοντικών οργανώσεων και ειδικών επιστημόνων. Οι επιδόσεις τους καταγράφονταν σε ειδική ιστοσελίδα και τα τελικά αποτελέσματα ανέδειξαν τη νικήτρια εθνική ομάδα. Παράλληλα, διακρίθηκαν τα νοικοκυριά που κατόρθωσαν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι άλλες οικογένειες στην πατρίδα τους.

Η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη σε συμμετοχές τόσο σε αναλογία πληθυσμού όσο και σε απόλυτους αριθμούς, αφού στο πρωτάθλημα δήλωσαν συμμετοχή 2.845 νοικοκυριά έναντι 1.888 της Γερμανίας, η οποία ήταν η δεύτερη σε συμμετοχές χώρα.

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των Ελλήνων αντικατοπτρίζεται και σε ένα ακόμη στοιχείο: Εκτός από εκείνους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό -ο οποίος διήρκεσε 13 μήνες-, περισσότερα από 25.000 άτομα αναζήτησαν τις συμβουλές περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης που παρείχε η ιστοσελίδα της εκστρατείας.



Πρωταθλήτρια στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανακηρύχθηκε η Βουλγαρία με ποσοστό 13,62%, ενώ δεύτερη κατετάγη η Ελλάδα με μείωση της κατανάλωσης κατά 10,52%.

Την πρωτιά κατέκτησε η χώρα μας στην εξοικονόμηση ενέργειας θέρμανσης, με μείωση της κατανάλωσης κατά 6,16%. Ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 4,84%, ενώ έπονται η Δανία και η Γερμανία.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος να συμβάλουν οι πολίτες στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικά χρηματικά ποσά», σχολίασε ο κ. Μιχάλης Πρόδρομου, συνεργάτης -για θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας- της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία είχε την ευθύνη για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος στην Ελλάδα. «Μέσα στο καταθλιπτικό κλίμα της κρίσης, τέτοιες εξελίξεις μάς δίνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας να κατακτά θετικές πρωτιές σε σημαντικά ζητήματα ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

Τα νοικοκυριά που πέτυχαν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και η νικήτρια ελληνική ομάδα θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 18 Ιουνίου. Η απονομή των βραβείων θα γίνει από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και η τελετή θα αποτελέσει τμήμα της «ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας».

Κατερίνα Ροββά

rovva@pegasus.gr